3 nejčastější problémy začínajících spisovatelů

06.08.2018Jan Šuba
Toužíte napsat knihu a neustále se něčeho bojíte? Zde máte pár rad a seznam nejčastějších problémů, které vás zastavují po cestě k vytouženému cíli.

Problém číslo 1 – neschopnost doběhnout do cíle

K tomu, abyste se stali úspěšnými spisovateli, nepotřebujete jen talent, ale hlavně cílevědomost a vytrvalost. Ruku na srdce, kolikrát se vám již stalo, že jste povídku ani nedopsali, protože jste si na ni nenašli čas? Vymlouváte se na to, že toho teď máte ve škole hodně a volný čas vám zabírá brigáda nebo kroužky? S takovým přístupem se z vás však nikdy světově známý autor nikdy nestane! Správný spisovatel si totiž najde čas, i když nechce, a každý den napíše alespoň jednu, dvě stránky. 

Často se vám taky může stát, že se v příběhu natolik zamotáte, že nebudete vědět, jak zápletku rozuzlit. Proto je vždy lepší si nejdříve napsat osnovu nebo si rozepsat, co se v jednotlivých kapitolách bude odehrávat. Pomůže vám to později, když se při psaní budete cítit dezorientovaní.

Problém číslo 2 – slepá ulička

Při jízdě v tramvaji vás napadne skvělý námět na povídku a jen co dojdete domů, už zapínáte počítač a s nadšením se pouštíte do psaní. Pak to však přijde – pasáž, se kterou si nevíte rady. Neustále ji přepisujete, pořád dokola upravujete dialogy, jenže ani s jednou verzí nejste spokojení. A tak to odložíte s tím, že se k tomu někdy vrátíte... To je sice dobré řešení, ale je dost pravděpodobné, že to „někdy“ budete odkládat tak dlouho, až na povídku úplně zapomenete. Když se ocitnete ve slepé uličce, je lepší problémovou pasáž přeskočit a psát dál. Až se k ní poté vrátíte, bude se vám dopisovat mnohem snadněji. Snad.

Problém číslo 3 – přehnaná sebekritika

Dopíšete tečku za poslední větou a jste pyšní na to, že jste konečně něco dotáhli až do konce. Ale poté, když si své dílo znovu pročítáte, se nad stránkami mračíte a s výsledkem nejste ani trochu spokojeni. Najednou se vám zdá, že celá povídka je vlastně úplná hloupost, a tak ji raději pohřbíte hluboko v šuplíku stolu, aby si ji nikdo jiný nemohl přečíst. Pokud o svém výtvoru pochybujete, je nejlepší dát ho přečíst blízké osobě, které věříte, a o které víte, že ji objektivně zhodnotí. Jestli žádného takového kamaráda nemáte, můžete využít internet. Existuje totiž nepřeberné množství webových stránek, na kterých mohou jít začínající spisovatelé s kůží na trh.