Dá se psaním knih uživit?

06.08.2018Jan Šuba
Dá se psaním knih uživit?
Odpověď na dnešní otázku je v celku jednoduchá. Dá i nedá. Ve většině případů bohužel převládá ten druhý případ. Pokud se totiž spisovatel odhodlá napsat a publikovat knihu, většinu zisku „shrábnou“ nakladatelé a hlavně knihkupectví.

Dobrý den milý čtenáři spisovatelské deníku,

Odpověď na dnešní otázku je v celku jednoduchá. Dá i nedá. Ve většině případů bohužel převládá ten druhý případ. Pokud se totiž spisovatel odhodlá napsat a publikovat knihu, většinu zisku „shrábnou“ nakladatelé a hlavně knihkupectví. Autor dostává ve většině případů pouze 10 procent z prodejní ceny knihy bez DPH. I když je zde mnoho nevýhod, tento systém má i jednu nespornou výhodu. Knihy většinou nepíšou lidé, kteří berou psaní jako byznys. K napsání knihy člověk potřebuje vášeň. Doufám si tvrdit, že 99 procent spisovatelů má ve své mysli pouze vášeň a radost, nikoliv „oči byznysmana“. Právě vášeň a radost ze psaní jsou totiž ty pravé ingredience k tomu, abyste si mohli psaním knih vydělávat. Né nadarmo se říká, že byste měli dělat věci, které milujete a ke kterým vás to táhne. Pokud totiž jste v té věci uznávaní, stane se to, že budete v tomto oboru nejlepšími a tudíž si začnete i vydělávat. Tento postup platí pro všechny „práce“ na planetě Zemi, nikoliv pouze u knížek. Tímto bychom chtěli vyzvat všechny lidi, aby začali dělat to co jim jde nejlépe. Stačí se pouze přestat bát. Nejhorší co se vám totiž může stát je, že neuspějete.

Má kniha.cz přeje všem hodně štěstí a pevných nervů v hledání toho správného povolání a pokud patříte zrovna ke skupině skvělých spisovatelů, rádi vás přivítáme do naší rodiny Má kniha.cz