Ego a jeho nejmocnější zbraň proti láskyplným vztahům

06.08.2018Jan Šuba
Ego a jeho nejmocnější zbraň proti láskyplným vztahům

Určitě každý z vás zažil ten pocit, kterému se říká láska. Většina z vás ovšem zažila také to, že daná láska opadla a z milované osoby se stala osoba, kterou z celého srdce nesnášíte. Jak je možné, že je hranice mezi láskou a nenávistí tak tenká? Jednoduše. Nebyla to láska. Vaše tělo jen dostalo potřebnou dávku endorfinů a hormonů oxitocin. Tyto dvě látky vytvářejí v dané osobě důvěru a pocit závislosti. Jenže vážení, o tom vztahy nejsou. Všechny vztahy založené na závislosti, sexu, chtíči, povrchnosti a přikazování vycházejí z jedné věci a té věci se říká ego. Ego je králem a tvůrcem strachu. Opakem strachu u ega je moc. Většina lidí prožívá vztah právě na bázi ega. A to z jediného prostého důvodu. Většina lidí jsou neuvědomělými jedinci na této Zemi, a tak nemohou vědět, že je neovládá ego, nikoliv duše. Podívejte se tedy na 5 základních znaků vztahů, kde vládnou dvě ega, nikoliv dvě zamilované duše.

1. Výčitkové „hody“

„Ty jsi pro mě nic neudělal“

„No jo…Už zase se kvůli mě nechceš podřídit“

„Chci abys byl takový…..Vypíše asi 40 bodů. Kdy takový budeš?“

„Já potřebuji….“

Toto je jen výtažek toho, jak vypadá vztah, který je založen na egu. Plno výčitek, nadměrných očekávání a hlavně hodně požadavků na druhého partnera dělají ze vztahu doslova hotové peklo. Pravá láska bez ega je opakem těchto požadavků na partnera či partnerku. Ego totiž využije každé příležitosti, kdy se váš partner cítí oslaben či vykolejen a přesně ovládá daného člověka, který egu propadl.

2. Chci víc….

„Nj krásná kuchyně, ale ještě by to chtělo novou lednici“

„Dovolená v Chorvatsku super, ale furt bych chtěla nějakou exotiku zlato…“

Opět malá ukázka toho, když je daná osoba ovládána egem. Ego totiž nikdy nemá dost a neustále chce víc než to, co v dané chvíli má. Proto můžete sledovat u většiny párů, že si neužívají přítomnosti a neustále se myšlenkami nacházejí v realitě, která je pro ně v danou chvíli nepředstavitelná. U dnešní mládeže to vypadá následovně….“ Už abych byl někde vylitej na pláži“ „Už abych jel na Ibizu atd…“

3. Nadměrná očekávání

Tento třetí zabiják lásky a duše je podle mě největší překážkou krásného a láskyplného vztahu. Určitě jste se setkali s chvílemi, kdy váš protějšek čekal něco, co jste vůbec v hlavě neměli a ani za „mák“ byste si nedokázali představit, že něco takového váš protějšek už dlouhou dobu nosí v hlavě. Opakem nadměrného očekávání je plynutí v proudu. Užívaní si každého dne vašeho života a žití v přítomnosti. Teprve pak přestane mít nad vámi ego moc a vy si budete moci užívat pravou a nefalšovanou lásku bez zbytečných očekávání a dikce.

4. Soucitná lež

„Za hodinu jsem doma.“

„Šel jsem  jenom na jedno…“

„Myslíš si, že bych měl něco s naší sousedkou? Vždyť má takový nepříjemný pohled a strašně velká prsa…“

“ To je jenom kamarád, píšeme si takhle už dlouhou dobu….“

„Mobil mám zaheslovaný, aby mi tam nikdo nelezl…“

„SMSka v jednu ráno je naprosto normální. Šéf z práce prostě nikdy nespí….“

Osobně si myslím, že lži jsou největší a nejrozšířenějším nástrojem všech lidí. Je zkrátka říkat pravdu v tomto zkaženém světě, kde je naprosto běžné si odvést domů ženu po 2 hodinách společné konverzace na baru. Tato společnost žije ve lži už několik stovek let, a tak není divu, že i lži ke vztahu přirozeně patří. Bohužel některé soucitné a milosrdné lži mohou druhému člověku ublížit, i když o tom ani nevíte. Jakmile přestanete vašemu protějšku lhát, uvidíte, že se začnou dít zázraky. Váš vztah začne vzkvétat a vy si po dlouhé době nebudete muset nic vyčítat… Potkal jsem pár extrémů, kteří když vám řekli dobré ráno, tak jste se museli podívat na oblohu jestli není noc, ale ti jsou zkrátka svým egem pohlceni natolik, že si to ani neuvědomují. Všichni lidé, kteří jsou poháněni egem jsou svým způsobem omezeni, a proto na ně berme ohled a zřetel.

5. Nedostatek trpělivosti

Většina vztahů končí proto, že zkrátka někdo něco v danou chvíli nemá a člověk poháněný egem to potřebuje hned…Nejlépe do minuty. Určitě znáte zlaté pravidlo 20/80, které se bohužel ve vztazích uplatňuje velmi často. Toto zlaté pravidlo popisuje to, že žena či muž opustí svůj protějšek proto, protože nemá 20 procent toho, co od ní či jeho daná osoba požaduje. Nikdy si neuvědomí, že ta osoba má 80 procent a jak vysoké číslo to je. Proto přestoupí do vztahu, kde je těch zbylých 20 procent a až tam si uvědomí, že 80 procent je v „trapu“. Kdysi se vztahy slepovali, nyní se lidé mění jak pračky či lednice v domácnosti. Buďte tedy trpělivý a věřte, že i vy nejste bez chyby.

Tato toto bylo 5 nejčastějších problémů vztahů, kde vládne ego. Jelikož 90 procent lidí není uvědomělými ( jinak by jsme nepodporovali tento absurdní systém ), myslím si, že je tento článek pro vás velmi užitečný. Věřte, že jsem prošel mnoha vztahy, které byli založené na egu jen proto, abych vám později mohl předat své zkušenosti a vy jste se z nich mohli vyvarovat. Ostatně o vztazích bude i má další kniha s názvem Kdo nehledá najde, kterou si doufám zamilujete. Mějte se krásně a užívejte léto.