Rozhovor s Johanou Kroupovou

17.02.2019Jan Šuba
Rozhovor s Johanou Kroupovou

Před pár dny u nás vyšla nová kniha od Johany Kroupové s názvem Anglická promenáda a my bychom vám tímto rozhovorem chtěli trošku přiblížit nejenom knihu, ale samotnou autorku. Kniha samotná je prošpykovaná zajímavými osudy lidí, kteří se buď setkali přímo s autorkou, anebo pocházejí z její hlavy. Abychom vám o těchto věcech neříkali všechno my samotní, zde máte slibovaný rozhovor s autorkou.

Dobrý den, Johano. Na začátek byste nám mohla představit knihu Anglická promenáda, aby měl čtenář jasno, co říkáte?

Určitě. Anglická promenáda je kniha příběhů. Většinou jsou o tom, jak postavy hledají východisko a chtějí vyjít, nebo také odejít ze své současné existence.. Někdy se jim to podaří, někdy zůstanou na půli cesty a někdo to prostě vzdá. Hledání sama sebe je asi podstata celé této knihy.

Proč jste vlastně začala psát? Jaký byl váš prvotní impuls či rozhodnutí pro psaní.

Píšu už celkem dlouho... Poezii píši již od gymnázia, a také mi vyšly i dvě sbírky v 90.letech. Prózu jsem psala na literární weby a do svého blogu. Je to taková potřeba, nebylo to žádné racionální rozhodnutí.Teď začnu psát více.

Většina vašich příběhů se pohybuje v žánru NOIR, jaký vy osobně máte vztah k tomuto žánru?

Ten žánr miluji. Nemám ráda knihy o ničem, jen tak pro zasmání, k vodě a podobně. Od knihy čekám, že mě nějak obohatí, dá něco navíc, podnět k zamyšlení. Prvky NOIR odhalují to temné a tajemné v nás. Fantasijní motivy dobře zvýrazní to, kde se dají vytvářet obrazy a dávají prostor pro fantazii. Ale musí jich být tak akorát, aby se v nich čtenář “neutopil”...

Co to obnáší napsat knihu? Je to práce na dny, měsíce či roky, a jak často píšete?

U mě je to spíš nárazovka. Pokud mám chuť a inspiraci. Mám jedinou zvláštnost, píšu v noci. Všude je klid a ticho a nic mě neruší. Pak píšu i několik hodin a kniha může vzniknout poměrně rychle...

Máte v plánu pokračovat v psaní a jaké jsou vaše jiné záliby kromě psaní knih?

Určitě mám v plánu pokračovat. Knihu mám zrovna rozepsanou a do toho mám dokončené poetické texty, které jsem psala i pro punk rockové kapely... A jiné záliby? Filmy. Hlavně nezávislé dobré filmy. Dále mě baví výroba tepaných šperků, fotografie a punk rocková hudba.

Co vám přijde na psaní nejtěžší a zároveň co vám na něm jde snadno?

Nejtěžší je určitě příběh promyslet a najít okamžik, kdy se dá dobře psát, potom slova a obrazy přicházejí samy. Důležité je ten okamžik nepropásnout. A nejjednodušší? Někdy je všechno jednoduché a jindy zase těžké. Důležité je poslouchat vnitřní inspiraci. To je někdy nejjednoduší, ale zároveň nejtěžší disciplína.

Řekněte nám na závěr, co byste poradila začínajícím spisovatelům a obecně lidem, kteří začínají s psaním.

Aby si určili svůj styl a co chtějí sdělit. Aby se nesnažili zalíbit čtenářům kvůli oblíbenosti a byli sami sebou. Jen tak může být dílo autentické. A že to v Čechách hodně potřebujeme...

***

Mockrát děkujeme Johaně Kroupové za poskytnutý rozhovor a přejeme, aby si kniha našla co možná nejvíce čtenářů. Knihu si u nás můžete zakoupit v akční nabídce 1+1 kniha zdarma do 3.3. 2019!

Tak neváhejte a zakupte si tuto knihu třeba právě u nás na tomto odkaze: https://www.makniha.cz/anglicka-promenada-23300.html