Rozhovor s Kristýnou Pacovskou

29.04.2019Jan Šuba
Rozhovor s Kristýnou Pacovskou

Jak jste si již mohli všimnout, autorka Kristýna Pacovská se u nás snaží o vydání své knihy. A pokud jste si nestačili všimnout, pak doufáme, že vám tento článek pomůže v rozhodování, jestli dané dílo podpořit. Kniha Dcera nebes je velmi kvalitním dílem, a byla by velká škoda, kdyby tato kniha nespatřila světlo světa na pultech knihkupectví. Na obrázku můžete vidět zkušební verzi tištěné knihy, kterou si autorka vytiskla pro sebe a pár známých před pár lety. Pokud chcete vidět knihu ve větší kvalitě a hlavně ve větším počtu na pultech knihkupectví, máte tu jedinečnou možnost být toho přímou součástí a finančně tak podpořit její vydání. Abyste se dozvěděli něco více nejenom o autorce, ale především o samotné knize, připravili jsme pro vás rozhovor se samotnou autorkou. Přejeme příjemné čtení a všem podporovatelům mockrát děkujeme. A nyní již zmińovaný rozhovor...

Ahoj, Kristýno. Popiš nám, jak ses dostala k psaní, a co tě na něm nejvíce baví.

Už od malička zbožňuji příběhy. V okamžiku, kdy jsem se naučila číst, se knihy staly mou nedílnou součástí a jejich hrdinové mými nejlepšími přáteli. Přišlo mi úžasné, jak snadno nás autoři dokáží vtáhnout do děje a dopřát nám krátké dobrodružství v jejich vlastním světě. A proto jsem začala psát. Chtěla jsem sama stvořit něco velkého a jedinečného, o co bych se mohla podělit a co by jiným přineslo stejnou radost, jako mě. To mě na psaní baví nejvíc. Svoboda a nekonečné možnosti, jakými se můžu při tvorbě ubírat.

Napsala jsi knihu Dcera nebes, kterou se snažíš u nás vydat. Popiš případným čtenářům o čem kniha je, a proč podle tebe by si měli čtenáři koupit zrovna tuto knihu.

Dcera nebes je dobrodružný fantasy příběh o svéhlavé lehce praštěné a umíněné teenagerce, která má na celém světě jediného přítele, a tím je přes dvě stě let starý duch. Ve snaze pomoci mu na onen svět, se uprostřed noci společně vydají na staré sídlo, kde chtějí pátrat po stopách Christianovi minulosti. Jejich plány jim však zhatí odporná nelidská zrůda a novodobý samuraj, kteří svedou krvavou bitvu přímo před jejich očima. Tou chvílí se Riley, hlavní hrdinka příběhu, dostává do zcela nového a doposud neznámého světa, kde ji čeká cesta plná překážek, tvrdých ran, ale i malých vítězství, která ji nakonec dovede k tomu, co celý život hledá. Kniha stojí za koupi a za přečtení především pro svou kostrbatost a neohrabanost. Je to první opravdový literární počin z hlavy mého sedmnáctiletého já a je skrz naskrz protnutý mou osobností. Celý příběh je psaný s úmyslem pobavit, dojmout a chytit za srdce. Je upřímný a plný citu a proto si, i přes svou nedokonalost, zaslouží dostat šanci.

Jak často píšeš a co je dle tebe v knize nejdůležitější, aby byla kniha úspěšná?

Snažím se psát po večerech, protože v tu denní dobu mám nejvíce nápadů i energie, ale bohužel už na to není tolik času, jako dřív. Co je na knize nejdůležitější pro její úspěch, je podle mě originalita. Nemyslím tím přímo téma příběhu, které, ať vymyslíte jakékoli, už bylo stejně několikrát zpracováno. Ale spíš způsob, jakým jej napíšete. Nesnažit se za každou cenu připodobnit svůj styl psaní jiným autorům. Každé dílo si najde své fanoušky a odpůrce a jen v případě, že píšete sami za sebe, volně, má kniha šanci na úspěch.

Co dalšího (kromě psaní) tě zajímá?

Miluji čas strávený se svými přáteli. Holčičí tlachání nad kávou o všem a o ničem je podle mě jeden z nejlepších způsobů, jak trávit čas. Mám ráda divadlo, bezcílné vyjížďky autem a karaoke večery, ačkoli zpívat neumím. A experimentální vaření. To zbožňuju.

Plánuješ v budoucnu ještě další knihu, anebo je Dcera nebes tvá "konečná"?

Rozhodně plánuji další. Vlastně teď pomalu dokončuji druhý díl Dcery nebes a v hlavě i na hromadě papírů už se mi kupí další spousta nápadů na nové příběhy.

Co je v knize speciálního? Ilustrace, příběh, anebo úplně něco jiného?

Podle mě je na knize speciální mé pouto s hlavní hrdinkou. Každý, kdo mě zná a knihu četl, mě v ní jasně poznal. Celá kniha je odrazem mé osobnosti, a proto je pro mě tolik výjimečná. Kdo pozná Riley, pozná mě.

Líbí se ti tento projekt a doporučila bys ho i ostatním?

Váš projekt se mi velmi líbí. V dnešní době je nesmírně těžké se prosadit a nebýt vás, spousta z nás by nejspíš nikdy nedostala šanci splnit si svůj sen. Doporučila bych ho každému, kdo to se psaním myslí vážně a chce se o své dílo podělit se světem.

Mockrát děkujeme za rozhovor a také vám všem za podporu této knihy. Odkaz k zakoupení zde: https://www.makniha.cz/podporit-knihu/dcera-nebes-5.html