Rozhovor s Martinou Kastlovou

06.08.2018Jan Šuba
Rozhovor s Martinou Kastlovou

Určitě jste si na našem portálu všimli vydané knihy od autorky Martiny Kastlové s názvem Nikdy nic nekončí. Tato 27-letá paní a matka dvou dětí je tělem i duší bláznem do knížek z čehož pramení i založení vlastního blogu s názvem Fantasy MaKa. Pokud byste se chtěli dozvědět něco více nejenom o knize, ale i autorce samotné, tento rozhovor vám určitě pomůže.

Ahoj Martino,

Předem Ti děkuji, že jsi přijala pozvání ke krátkému rozhovoru. Mohla by ses nám ve zkratce představit? Co tě vystihuje, kolik je Ti let, co nyní provozuješ za pracovní činnosti atd. ?

Ahoj Honzo, 

Je mi dvacet sedm let. Mám dvě děti, manžela a černého labradora. Pracuji ve výrobní firmě, kde plánuji a řídím zakázky. Jsem tu krátce, ale jsem velmi spokojena. Miluji kolem sebe usměvavé lidi a přesně to se mi tu dostává v hojném počtu. Co mě vystihuje? Určitě má špatná paměť, co si nenapíšu, to okamžitě zapomenu, je ti tedy jasné, jak musí vypadat, když píšu knihu.

Co tě přimělo k tomu, abys napsala knihu?

Možná to bylo spontánní, možná jsem chtěla napsat něco, co mi v jiných titulech chybělo, každopádně jsem psala od malička a určitě ještě nějakou dobu psát budu. Je to má vášeň a mé odreagování od okolního světa.

Od kdy v tobě „propukl“ zájem ke knihám a co byla tvoje první přečtená kniha?

Jak jsem psala výše, psaní i čtení mám ráda od mala, určitě od první třídy, kdy jsem dostala knihu o modrooké kočce. Začínala jsem na pohádkách a přes ně jsem skočila rovnou na Stopy hrůzy. Bavilo mě i číst opravdové příběhy v klasických časopisech. Teď upřednostňuji žánr fantasy, ale um přečíst takřka cokoli, mi nadále zůstal.

Řekni čtenářům jaké zajímavosti mohou v knize jako příznivci fantasy naleznout.

Pokud se jedná o klasické fantasy,což můžeme pokládat třeba Hru o trůny, Erebos a podobné, tak je to povětšinou v době minulé, kde se sekají hlavy a nestoudně sexuje. Je také povětšinou psána složitějším jazykem a určitě to nejsou příběhy na jedno odpoledne. Já mám nejraději urban fantasy, což je většinou příběh zasazen do jednoho města, kde se vše odehrává. Nechybí zde vtip, ale i drsná stránka v podobě různých bojů. Co mě se ta tomto žánr líbí nejvíce, je ta rozmanitost – u jedné knihy se zasmějete, zajucháte nad krásnými chlapi, řešíte spletitý případ a držíte palce svým hrdinům. U vícedílných sérií, což jsou převážně všechny, si postavy zamilujete a berete je jako své přátelé. Ovšem potom to loučení…

Co říkáš na možnost publikování e-knih neznámým autorům na Má kniha.cz? Myslíš si, že tyto projekty mají budoucnost a můžou spisovatelům pomoci?

Myslím si, že je to dobrý projekt. Dává možnost začínajícím autorům si vyzkoušet, jaké to je a co to obnáší. Nakladatelé toho mají vážně hodně a autoři jsou dost znaveni a otráveni z věčného odmítání, Má kniha.cz jim dává možnost se prosadit a pokud jejich výtvor bude stát vážně za to, může se stát, že té své knihy v knihovně se dočkají. 

Plánuješ v budoucnu napsat 3. knihu? Pokud ano, zkus nám nastínit o čem by tak asi byla.

Určitě plánuji, dokonce ji už píšu. Bohužel času je málo a nápadů hodně. Doposud jsem psala knihy, které mám já sama ráda. Píši tak, aby se čtenář zasmál, ale dostal i šokující rány a určitě jsem nezapomněla ani na milostné hrátky. Tentokrát, u své třetí knihy, jsem vynechala fantasy prvky a pustila se do vyprávění svého vlastního života. Neměla jsem ho lehký a věřím, že by si z něj mohl nejeden čtenář vzít ponaučení, což by mi udělalo nesmírnou radost, jelikož téma o kterém kniha bude, není zrovna úsměvné, naopak, je velmi tragické.

Jaké jsou tvé další záliby kromě knih?

Řeknu ti to asi takhle. Z práce jdu domů, kde čtu, píšu knihu, nebo recenze. Pokud k tomu přidám pravidelný úklid, vaření a hlavně starost o děti, potřebovala bych 30 hodin denně. Literatura a její části mi zabírají neskutečně moc času. Jak víš, mám i svůj vlastní blog (fantasy-maka.blogspot.cz) kde své články, recenze a mnohé podobné publikuji. Ale abych nebyla jen za suchara, ráda se podívám i na pěkný film doma s kamarádkou, nebo v kině, jsem mezi přáteli a hlavně fandím synovi, ze kterého nám roste úspěšný fotbalista. A když děti spí a já potřebuji vypnout, zapnu si Xbox a pustím GTA 5. Kolikrát nadskakuji nedočkavostí, než se to sepne, jelikož se těším na lidi, se kterými hraji a hlavně úplně vypnu a nemyslím na nic jiného, než na splněnou misi.