Rozhovor s Radkou Hůjovou

06.08.2018Jan Šuba
Rozhovor s Radkou Hůjovou

Po prvním rozhovoru se spisovatelkou Martinou Kastlovou pro vás máme další ze série rozhovorů s našimi autory. Dalším, kdo přijal pozvání k rozhovoru je „žena poezie“ Radka Hůjová. Ahoj Radko, mohla by ses nám v krátkosti představit?

Ahoj Honzo,

Předem mockrát děkuji za pozvání k rozhovoru. Jmenuji se Radka. Narodila jsem se 9.11. 1995 a nyní žiji střídavě v Jihlavě a v Jeseníkách. V roce 2015 jsem ukončila studium na umělecko-průmyslové škole v Krnově. Teď si beru na rok pauzu a chci se více soustředit na psaní, poznávání a cestování. Po nasbírání dostatku sil a inspirace, která čeká všude kolem nás, se chystám na další studium v oboru filozofie a žurnalistiky.

Čtenáři by určitě rádi věděli o čem tvá kniha je. Mohla bys nám ji v krátkosti popsat?

Chvíle zlomené je sbírka básní, které jsou převážně inspirované mým životem, ale také tím, co lidé mohou znát ze svých životních poutí a ztotožnit se s tím. Ve sbírce se objevuje spíše má ranná tvorba.

Co v tvé knize mohou dále čtenáři „objevit“?

V mé knize mohou čtenáři najít básně psané jak formou volného verše, tak i básně rýmované. 
Tematicky se týkají převážně lásky, duševní rozervanosti a nalézání místa v životě. Je v nich skrytá touha po naději  a víra v něco lepšího.

Jaký byl první impulz k tomu, že napíšeš knihu?

Myslím, že tím prvním impulzem bylo to, že jsem už od mala chtěla být spisovatelkou, nebo novinářkou. Asi vždycky jsem chtěla napsat knihu, ale nakonec se vše seběhlo tak nějak spontánně.

Jaký je tvůj oblíbený žánr?

Nemám nijak vyhrazený žánr pro četbu. To, co mě osloví si s chutí přečtu. Nebráním se ničemu. Ale pokud mám být konkrétnější, tak mezi mé oblíbené žánry patří např. horory ( nejčastěji knihy od S. Kinga nebo Clive Barkera). Mimo to třeba knihy s notnou dávkou sarkasmu a dekadence jako u Bukowského nebo v básních od Krchovského aj. Mám ale ráda i filozofické povídky, které mě donutí přemýšlet a podívat se na věci z jiného úhlu.

Jaké jsou tvé koníčky a co vlastně děláš ve volném čase?

Mezi mé zájmy už dlouhé roky patří hra na kytaru a lukostřelba. Mimo to se intenzivně věnuji kresbě a historickému šermu. Nedílnou součástí mého života je samozřejmě literární tvorba a četba.

Řekni nám na závěr. Co bys poradila začínajícím spisovatelům?

Začínajícím autorům bych především ráda poradila, aby si před tím, než se vrhnou do vydávání nastřádali co nejvíce nervů, vytrvalosti, pevné vůle a nevzdávali to při prvním nezdaru. Důležité je vytrvat než ovoce dozraje. 
Knihy byly a jsou nedílnou součástí člověka ať už se mezi řádky skrývá sebevětší tajemství.

Mockrát Ti Radko děkuji za rozhovor a doufám, že ve své tvorbě budeš nadále pokračovat. Hlavně ať Tě psaní baví, a pak jde všechno snadněji a lépe.