Základní úpravy knihy před jejím odesláním k nakladatelům

11.04.2019Jan Šuba
Základní úpravy knihy před jejím odesláním k nakladatelům

Určitě většina z nás dá za pravdu tomu, že dopsáním knihy to teprve všechno začíná. Poté následují hodiny čtení, oprav a dolaďování detailů. Jakmile máte všechno hotovo, snažíte se jako většina z nás, aby vaše dílo spatřilo světlo světa a našlo si své čtenáře, anebo fanoušky. Jelikož nám chodí do redakce hodně velmi zajímavých děl, které jsou ale většinou po technické stránce špatné (což je v pořádku, autor má psát, nikoliv být technickým mistrem), pomysleli jsme si, že vám tímto článkem dáme aspoň malý a základní návod na to, jak svou knihu dostat do uspokojivého stavu pro poslání nakladatelům. Existuje spousta psacích programů, ale nejrozšířenějším programem je Word, tudíž se vám budeme snažit pomoci s úpravou vaší knihy v tomto programu. Pokud byste chtěli vidět návody a tipy na jiné programy, stačí napsat pod tento příspěvěk, anebo k nám na FB stránku a pokusíme se vám vyjít vstříc i v této záležitosti. A teď tedy již k samotným základním úpravám knihy...

   Nejčastější chybou jsou odstavce, odrážky a jejich odsazení. Většinou k nám chodí knihy, kde jsou odstavce vytvořeny buď mezerníkem, tabulátorem, anebo se dokonce stane, že v knize odstavce nejsou vůbec. (což se stává zaplať pánbůh maximálně třikrát za deset let). Ovšem na odstavce existuje velmi jednoduchá funkce pravítko. Pokud ho automaticky nevidíte nad textem, musíte kliknout na políčko Zobrazení, kde najdete pole Pravítko, které se nachází nad polem Mřížka a Navigační pole, zaškrtenete pole Pravítko a nejednou se vám nad polem pro text zobrazí pravítko. Předtím než budeme odrážet text a vytvářet odstavce si musíme nastavit jednu zásadní věc. Většina autorů píše za začátku ve formátu A4, protože je tak přednastavený většinou systémů na psání, jenže kniha se ve většině případů vydává ve formátu A5. Ve většině systémů je už velikost stránek přednastavena, ale pokud nikoliv, musíte kliknout na záložku nahoře Rozložení, kde uvidíte záložku Velikost, pokud máte přednastaveno, kliknete na formát A5, pokud nikoliv, kliknete na tlačítko Další velikost papíru... a do šířky si nastavíte velikost 14,8 cm, na výšku 21 cm a dáte Ok.

   Jakmile budete mít hotovou tuto část, podíváme se na dané odstavce. Pokud už máte nastavený text, celý ho označíte a jedete s myší až úplně na konec. Poté na pravítku zleva nastavíte zpravidla dvě až tři čárky za začínajícím bodem s vrchním kurzorem ve tvaru trojúhelníku. (Nejlepší je bod přesně mezi 0 a 1). Jakmile toto vše budete mít, zarovnáte text do bloku. Viz. obrázek níže, kde můžete i vidět na jakou pozici je nejlepší nastavit danou pozici pravítka mezi bodem 0 a 1.

 

   Dále si musíme nastavit okraje. Jelikož už máme knihu ve formátu A5, je nejlepší nastavit okraje úzké. Ty najdeme opět v sekci Rozložení - Okraje. Pokud vám navyhovují dané úzké okraje, můžete si kliknout na tlačítko Vlastní okraje... kde si nastavíte okraje dle vaší libosti. Jakmile budete mít danou věc hotovou, je důležité si nastavit dělení slov. To provedete opět v sekci Rozložení, kde kliknete na Dělení slov a stisknete tlačítko Automaticky. Je správné mít nakonci každé kapitoly ukončení, a tak je potřeba udělat vždy na poslední stránce před novou kapitolou ukončení. To uděláte ve stejné sekci Rozložení, kde kliknete na tlačítko Konce-Další stránka. Mějte na paměti, že toto tlačítko dávejte vždy, když máte kurzor za poslední daným slovem v kapitole! Dále si musíte dát pozor na to, že na konci každého řádku nesmí být jednoslabičná písmena (viz. a,e,i,o,u atd. zkrátka řádek nesmí končit na jedno písmeno). Na toto si vždy dejte pozor a řádek rozdělte tvrdou mezerou tak, aby vám dané písmeno skočilo na další řádek.

   Jednou z dalších věcí je vytvoření obsahu. Ten se zpravidla dělá vždy před začátkem první kapitoly, anebo na konci knihy. Obsah vytvoříte tak, že si každý nadpis kapitoly zařadíte v panelu Domů do sekce Nadpis 1. Pokud chcete mít podsekce, můžete si dále vytvořit Obsah s Nadpis 2 atd. Jakmile budete mít toto hotové, vytvoříte si volnou stránku buď před začátkem 1. kapitoly, anebo nakonci knihy, a stisknete tlačítko Reference, kde vlevo uvidíte tlačítko Obsah. Doporučujeme kliknout na Automatická tabulka 1, ale pokud se vám líbí i jiné styly, ve fantazii se meze nekladou.

   Velmi podstatnou věcí v knize je zvolení písma. Existuje spousta stylů, avšak rozlišujeme bezpatková a batková písma. Patkové písmo se používá zpravidla do textu, protože obsahuje (jak už je z názvu zřejmé) patky. Nejznámější je zřejmě Times New Roman, avšak toto písmo na knihu značně nedoporučujeme z důvodu toho, že obsahuje chybu ve vykreslování háčku nad malým písmenem „t“. Skvělou alternativou jsou tak písma Cambria, Calibri a Corbel. Bezpatková písma se hodí především na nadpisy. Vždy musí ladit k patkovému písmu a nesmí působit jako "pěst na oko". Nejznámější bezpatková písma jsou Arial, Tahoma a Verdana. Stránky se na závěr musí ještě očíslovat. To uděláte pomocí tlačítka Vložení - Číslo stránky - Dolní okraj stránky ( kde si vyberete jaký styl čísla se vám líbí). 

   V úpravách knih je samozřejmě ještě spousta dalších úprav, ale tento základní tutoriál by vám mohl stačit k tomu, abyste vytvořili knihu, která se dá zaslat nakladatelům k náhledu. Veškeré grafické, typografické, technické apod. práce se dají udělat až po schválení, ale tento základ by vám mohl stačit k tomu, aby si vaše dílo nakladatel byl aspoň ochoten přečíst. Pokud vám tento návod přijde užitečný, napište nám do komentářů, anebo ho ohodnoťte, abychom měli zpětnou vazbu. Mockrát děkujeme všem čtenářům a přejeme hodně úspěchů v psaní či v základních úpravách knihy.